نشریه تخصصی صنعت قیر و عوامل وابسته

مجله WPB شماره ژانویه

شماره ژانویه مجله دنیای نفت و قیر

همکاران

جنگ تجاری، تهدیدی برای تقاضای جهانی نفت

دنیای نفت و قیر: آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) هشدار داده است که تشدید جنگ تجاری و افزایش تولید اوپک پلاس، فشار قابل توجهی بر تقاضای جهانی نفت وارد کرده است.


بر اساس تازه‌ترین گزارش ماهانه این نهاد، کاهش سرعت تحویل نفت در ماه‌های اخیر، آژانس را وادار به بازنگری در پیش‌بینی‌های مربوط به رشد مصرف نفت در سال جاری کرده است. طبق ارزیابی‌ها، بازارهای جهانی در سال ۲۰۲۵ با مازاد عرضه‌ای در حدود ۶۰۰ هزار بشکه در روز مواجه خواهند بود، و تصمیم اخیر اوپک پلاس ممکن است این میزان را تا ۴۰۰ هزار بشکه دیگر در روز افزایش دهد.


در این گزارش که از سوی دفتر آژانس در پاریس منتشر شده، آمده است که شرایط اقتصاد کلان، که مبنای پیش‌بینی‌های تقاضای نفت قرار دارد، طی ماه گذشته با تشدید تنش‌های تجاری میان آمریکا و چند کشور دیگر دچار نوسان شده است. موج جدید تعرفه‌ها، ریسک‌های کلان اقتصادی را افزایش داده و چشم‌انداز تقاضا را تحت‌ تأثیر قرار داده است.


پس از آنکه اوپک پلاس تصمیم گرفت از ماه آوریل به‌تدریج افزایش تولید را از سر بگیرد، هم‌زمان با اقدام دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی از چین، اروپا، کانادا و مکزیک، قیمت نفت در بازار لندن به حدود ۷۱ دلار در هر بشکه رسید.


اوپک و متحدانش، که در قالب گروه اوپک پلاس فعالیت می‌کنند، در سوم مارس، اجرای برنامه افزایش تدریجی تولید را تصویب کردند که بازارهای نفت را غافلگیر کرد. ترامپ از این گروه درخواست کرده بود که برای کاهش قیمت نفت، سطح تولید را افزایش دهند.


آژانس بین‌المللی انرژی، که به اقتصادهای بزرگ جهان مشاوره ارائه می‌دهد، پیش‌بینی‌های خود را برای رشد مصرف نفت در سال جاری نزدیک به ۱۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داد و رقم جدید را حدود یک میلیون بشکه در روز برآورد کرد. طبق این گزارش، انتظار می‌رود که در سال ۲۰۲۵، میانگین تقاضای جهانی نفت به ۱۰۳.۹ میلیون بشکه در روز برسد، که از این میزان، حدود ۶۰ درصد رشد تقاضا به آسیا اختصاص خواهد داشت.


بر اساس داده‌های بلومبرگ، رشد تقاضای جهانی نفت کمتر از افزایش ۱.۵ میلیون بشکه‌ای در عرضه خواهد بود، که عمدتاً از سوی آمریکا، برزیل، کانادا و گویان تأمین می‌شود.


آژانس بین‌المللی انرژی تأکید کرده است که با افزایش تولید این کشورها، حتی در صورت توقف بخشی از برنامه‌های اوپک پلاس برای افزایش عرضه، بازارهای جهانی همچنان در مسیر مازاد عرضه حرکت خواهند کرد.