دنیای نفت و قیر: شرکت COSCO چین از اولین کشتی شناور ویژه تولید و ذخیرهسازی نفت که دارای سیستم جذب کربن است، رونمایی کرد. این کشتی نوآورانه توانایی فرآوری ۱۲۰ هزار بشکه نفت خام در روز را دارد.
این کشتی قادر است گازهای کربنی تولیدشده را هم در طول مسیر خود به محل استخراج و هم در فرآیند تولید نفت به دام بیندازد.
Xu Xiaohua، مدیر ارشد پروژه در COSCO، درباره این کشتی گفت:“برجی که اینجا میبینید، در واقع یک برج جمعآوری و تصفیه گازهای کربنی است.”“لولههایی که با علامتهای سبز مشخص شدهاند، ورودی گازهای خروجی هستند که به وسیله فنها به داخل برج تصفیه کشیده میشوند. در داخل برج، جاذبهای مخصوصی وجود دارند که هیدروکربنها را از این گازها جدا کرده و در نتیجه، هوای خروجی با میزان کربن بسیار کمتری منتشر میشود.”
فناوری جذب کربن به عنوان یکی از ابزارهای کلیدی در گذار به انرژی پاک شناخته میشود. با این حال، این فناوری میان حامیان گذار انرژی بحثبرانگیز است، زیرا به شرکتهای نفت و گاز این امکان را میدهد که تولید خود را ادامه داده و حتی افزایش دهند. منتقدان این فناوری معتقدند که گذار به انرژی پاک مستلزم کنار گذاشتن کامل سوختهای فسیلی است.
طبق گزارش Wood Mackenzie در سال گذشته، سرمایهگذاری جهانی در فناوری جذب کربن تا سال ۲۰۳۴ به حدود ۲۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید. تقریباً نیمی از این سرمایه برای افزایش ظرفیت جذب و مابقی برای حملونقل و ذخیرهسازی اختصاص خواهد یافت.
بر اساس این پیشبینی، ظرفیت جهانی جذب کربن تا آن زمان به ۴۴۰ میلیون تن در سال خواهد رسید و ظرفیت ذخیرهسازی نیز به ۶۶۴ میلیون تن افزایش خواهد یافت. توسعه این فناوری به شدت به حمایتهای مالی دولتی وابسته است. Wood Mackenzie اشاره کرد که پنج کشور پیشرو در گذار انرژی مجموعاً ۸۰ میلیارد دلار برای حمایت از این فناوری متعهد شدهاند.
از سوی دیگر، Rystad Energy در سال ۲۰۲۴ اعلام کرد که منطقه Asia-Pacific در حال تبدیل شدن به یک مرکز اصلی جذب کربن است. در این میان، Australia، Malaysia و Indonesia به عنوان عوامل کلیدی معرفی شدهاند. پیشبینی میشود که سرمایهگذاری در فناوری جذب کربن در این منطقه تا سال ۲۰۳۴ به ۱۵ میلیارد دلار برسد.