دنیای نفت و قیر: دولت ترامپ قصد دارد تحریمهای آمریکا علیه صنعت نفت ایران را با شدت بیشتری اجرا کند. کریس رایت، وزیر انرژی ایالات متحده، در مصاحبهای با بلومبرگ در کنفرانس CERAWeek که توسط مؤسسه S&P Global برگزار شد، این موضوع را اعلام کرد.
در ماههای اخیر، محدودیتهای آمریکا بر صادرات نفت ایران سختتر شده است. دولت بایدن در اواخر سال ۲۰۲۴ برخی از این تحریمها را تشدید کرد، اما دولت ترامپ تاکنون دو دور جدید از تحریمها را اعمال کرده است. این تحریمها به طور ویژه ناوگان مخفی را هدف قرار دادهاند که به صادرات نفت ایران به چین کمک میکند.
به گفته رایت، دولت بایدن این تحریمها را با جدیت اجرا نکرد، که در نتیجه آن، ایران توانست صادرات نفت خود را تا اواسط سال ۲۰۲۴ به بالاترین میزان در شش سال گذشته برساند. اما دولت ترامپ قصد ندارد هیچگونه انعطافی نشان دهد. ماه گذشته، رئیسجمهور دونالد ترامپ به وزیر امور خارجه دستور داد تا با همکاری وزارت خزانهداری و دیگر نهادهای اجرایی، یک کمپین “مداوم و قاطع” را برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران، از جمله فروش نفت خام به چین، راهاندازی کند.
این سیاست بخشی از راهبرد گستردهتر “فشار حداکثری” دولت آمریکا علیه ایران است. رایت یادآور شد که در دوره قبلی ریاستجمهوری ترامپ، صادرات نفت ایران به سطح بسیار پایینی رسیده بود.
او در مصاحبه خود در کنفرانس هیوستون گفت: “بایدن تحریمها را لغو نکرد، اما عملاً اجرای آنها را متوقف کرد. این موضوع باعث شد ایران ثروت زیادی جمع کند. و حالا شاهد پیامدهای آن هستیم—آشوبی که توسط گروههایی مانند حوثیها، حزبالله و حماس ایجاد شده است. آیا ترامپ مصمم است که این هرجومرج را متوقف کند و ثبات را به جهان بازگرداند؟ قطعاً. آیا ما توانایی قطع صادرات نفت ایران را داریم؟ بدون شک.”
با این حال، تحلیلگران ردیابی نفتکشها گزارش میدهند که تا پایان فوریه، ایران همچنان به صادرات نفت به چین، که حدود ۹۰ درصد نفت جمهوری اسلامی را خریداری میکند، ادامه داده است. تاجران و واسطهها مسیرهای حملونقل را تغییر داده و انتقال کشتی به کشتی را، بهویژه در آبهای نزدیک مالزی، افزایش دادهاند.